Nieuws

Februari 2022
Als coach werk ik met mensen die hulp willen bij een vraag waar ze zelf niet goed uitkomen. Dat kan gaan over een volgende stap in hun leven, een doel halen of het verminderen van stress. Mensen die de stap zetten om een coach te bezoeken hebben vaak al veel geprobeerd om het voor zichzelf beter te maken, maar lopen toch elke keer vast op een bepaald punt of weten gewoon niet hoe ze iets moeten aanpakken om die stap te kunnen maken.
Ik help door hen inzicht te geven in zichzelf, hun keuzes, hun aannames, hun belemmeringen. De meeste mensen lukt het daarna heel goed om hun weg te vervolgen, met andere woorden: ik wandel even met hen mee op hun pad en laat hen daarna weer los. En als wandelcoach loop je letterlijk mee.
Maar wie loopt er af en toe mee met de coach? Kan een coach alle goede vragen ook aan zichzelf stellen en lukt het altijd om uit de aannames te blijven? Het antwoord is natuurlijk dat ook een coach dat niet altijd kan…
Wie houdt de coach een spiegel voor? En hoe blijft de coach in balans?
Tja, een coach is ook maar een mens, met alle twijfels, emoties en aannames. Ik zal met je delen wat mijn geheim is. Ik heb sinds 10 jaar iemand in mijn leven waar ik alles tegenaan kan houden. En die mij kritisch maar liefdevol confronteert.
Een klein inkijkje
In mijn geval is dat mijn partner, maar het kan net zo goed je moeder zijn of een vriend of vriendin. Iemand die belangeloos vragen kan stellen en jou in je waarde laat.
Maar dat is niet het enige. In de loop van de tijd heb ik geleerd om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die mij meer energie kosten dan ze opleveren. Dit klinkt een beetje egocentrisch, maar dat heb ik moeten leren. Je kunt nóóit, maar dan ook nooit iedereen behagen. Als je dat probeert weet je zeker dat je bezig bent jezelf uit te putten. ‘Nee’ zeggen is heel gezond, want hiermee geef je een grens aan. Om voor mezelf te bepalen waar die grenzen lagen ben ik er vrij vaak overheen gegaan. Gewoon om zeker te weten dat dát mijn grens was. Maar ook om te leren. Wat levert het op als ik eroverheen ga? Verschuift mijn grens daardoor en is dat oké?
Leven is leren.
Sinds kort heb ik ook meditatie ontdekt. Ik doe dat met muziek en het lukt steeds beter om me af te sluiten van de omgeving. Ook dat is iets wat je moet leren. Het afsluiten is mijn onderdompelende activiteit. Noodzakelijk om de balans te bewaren. Hierover schreef ik al in eerdere artikelen.
Januari 2022
Kun je overtuigingen ombuigen?
In het vorige artikel schreef ik over overtuigingen en aannames en hoe deze je kunnen beïnvloeden om de stappen te zetten die je werkelijk wil zetten om iets te bereiken. De overtuigingen en aannames kunnen als een hamertje in je hoofd blijven bonzen: “Dat kun jij niet”, “dat ben je niet waard”, “je bent een slons”, “je bent een slappe patat”….
Herken je het? Dat zeurderige hamertje? Je gaat er extra hard door werken, want het hamertje stopt nooit met bonzen.
Zelfcompassie
Het weerhoudt je ervan om in actie te komen. Dus eigenlijk zouden we dat hamertje het zwijgen moeten kunnen opleggen. Maar voordat je dat kunt doen zul je eerst moeten leren jezelf te accepteren zoals je bent. Met alle tekortkomingen die je hebt. Zelfcompassie heet dat. In de wandelcoaching hebben we daar mooie oefeningen voor om je te laten ervaren wat zelfcompassie kan opleveren. De natuur biedt daar namelijk volop gelegenheid voor.
Een mooie spreuk vind ik altijd deze:
Laat deze even binnenkomen….
De vraag of je overtuigingen kunt ombuigen kun je dus met ‘ja’ beantwoorden. Het is fijn wanneer je hier hulp bij krijgt van een wandelcoach. De coach kan met je spiegelen, prikkelende vragen stellen en soms een beetje peuren en hierbij volop putten uit wat de natuur te bieden heeft. Wat heeft de natuur dan precies te bieden? Daar ga ik over vertellen in een volgend artikel.
Dus om het hamertje in je hoofd minder hard te laten dreunen kun je er een doekje omheen wikkelen. Het doekje wat zelfcompassie heet. Hierdoor bonst het hamertje minder hard en is er ruimte voor liefdevol zijn naar jezelf.
Het is namelijk óók oké om het hamertje te laten zitten en te laten bonzen. Het hamertje hoort waarschijnlijk al bij je vanaf je jeugd en hoewel je er zeker definitief afscheid van mag nemen door het hele hamertje eruit te slopen kan het ook zijn dat het hamertje iets oplevert. Wat dat precies is kun je samen met een wandelcoach onderzoeken.
Wil je op onderzoek uit met mij? Dat kan!
Mail naar: info@lvwandelcoach.nl of bel me op 06 404 30 425
Meer informatie vindt je op mijn website: www.lvwandelcoach.nl
December 2021
In het vorige artikel schreef ik over stress.
Veel mensen met chronische stress hebben een groot ‘moetje’. Hieronder liggen heel vaak overtuigingen die ze vanuit hun jeugd hebben meegekregen. Overtuigingen zorgen ervoor dat je aannames doet over wat een ander denkt of wat je denkt dat er zal gebeuren
Een voorbeeld: “Als ik niet elke dag stofzuig ben ik een slons, wat zullen anderen wel van me denken als ze zien dat het hier zo vies is”.
Of: “Als ik 4 dagen ga werken om voor de kinderen te zorgen krijg ik die promotie nooit”.
De persoon die eigenlijk 4 dagen wil werken ‘neemt aan’ dat er dan geen promotie inzit. Dit hoeft niet zo te zijn, tenzij de baas dat uitdrukkelijk zo gezegd heeft, maar dan is het geen aanname meer, maar een feit. Een aanname is dus eigenlijk jouw versie van hoe de ander gaat reageren op iets wat jij wil of hoe de ander erover denkt zonder dat je dit hebt gecheckt.
Neem voor jezelf eens even de tijd om te bedenken wat bij jou overtuigingen zijn. Zo heb ik vanuit huis meegekregen dat je financieel je eigen broek op moet kunnen houden. Deze overtuiging heeft mij er lang van weerhouden een eigen bedrijf te starten, omdat de meeste bedrijven niet direct winstgevend zijn. Ik zou een periode niet mijn eigen broek op kunnen houden en dat paste niet in mijn beeld over hoe je door het leven behoort te gaan.
Dit soort overtuigingen komen meestal vanuit je jeugd, het zijn heel vaak dingen die je als kind vaak hoorde van je ouders of geleerd hebt vanuit een religie.
Lees je dat? ‘behoort te gaan’…. Maar wie bepaalt dat eigenlijk? Wat nou als ik andere ideeën heb over het leven dan mijn ouders of de kerk?
Toch zijn het dit soort overtuigingen die je kunnen belemmeren een stap te zetten in de richting die je eigenlijk uit wil. Ze zorgen er namelijk voor dat je niet echt overtuigd raakt van het feit dat je iets kan bereiken of iets kan veranderen. De zogenaamde ‘beren op de weg’.
In dat geval worden je overtuigingen belemmerend. Met andere woorden: ze helpen je niet meer om je doel te bereiken. Om een eerste stap te kunnen zetten zul je dus moeten onderzoeken wat jouw belemmerende overtuigingen zijn die jou tegenhouden om je doel te behalen.
Belemmerende overtuigingen kunnen ook veel stress veroorzaken. Zoals het voorbeeld hierboven over het stofzuigen en schoonmaken. Op zich is er niets mis met schoonmaken en stofzuigen maar als je doet het omdat je bang bent voor de mening van een ander of omdat je iets vindt van jezelf als je het niet doet heb je mogelijk een belemmerende overtuiging te pakken. Of toch 5 dagen blijven werken omdat je denkt dat de baas dat van je verlangt, terwijl jij eigenlijk een dag minder wil om iets te doen wat je óók heel belangrijk vindt.
Goed, onderzoek dat eens bij jezelf. Kun je er een paar bedenken die je doelen in de weg staan?
En wat doe je er vervolgens mee? Kun je ze omdenken of inzetten zodat ze nuttig worden?
Hierover gaat het in een volgend artikel.
“Whether you believe you can or you think you can’t.
You’re right”. Henry Ford
November 2021
Vorige keer schreef ik over stress en dat gezonde stress helemaal niet zo erg is. Ongezonde stress is wél erg. Het lukt je dan niet meer om je kalmeringssysteem aan te zetten.
Wat je kalmeringssysteem is en hoe je dit weer kan aanzetten gaat dit artikel.
Ieder mens beschikt over een jaag- en gevaar systeem. We kennen dit al heel erg lang, want het is een oud systeem. Het is het gebied van WILLEN en MOETEN. In het vorige artikel heb ik hier iets meer over gezegd.
We hebben echter ook een gebeid van MOGEN. Hier zit het kalmeringssysteem. Dit gebied krijgt ruimte wanneer je ‘niets hoeft’. Er zijn geen primaire behoeftes meer om te vervullen en het gevaar is geweken.
Er is ruimte voor creativiteit, harmonie, verbondenheid en welzijn.
We hebben alle systemen nodig, zowel het jaag-en gevaarsysteem als het kalmeringssysteem. Zonder dit laatste zouden we uitgeput raken.
Goed, ruimte dus om te MOGEN. De vraag is vaak of je dingen ‘mag’ van jezelf. Doe eerst eens een stapje terug om te bedenken hoe vaak je iets moet en of je ook weleens iets mag.
Veel mensen met chronische stress hebben een groot ‘moetje’. Hieronder liggen heel vaak overtuigingen die ze vanuit hun jeugd hebben meegekregen. Een voorbeeld is: “Als ik niet elke dag stofzuig ben ik een slons, wat zullen anderen wel van me denken als ze zien dat het hier zo vies is”. Of: “Als ik 4 dagen ga werken om voor de kinderen te zorgen krijg ik die promotie nooit”.
In deze voorbeelden kun je van alles terugvinden over aannames, overtuigingen, waarden en normen. Hierover gaat het in een volgend artikel.
Het kalmeringssysteem zet je aan door ‘onderdompelende activiteiten’ te gaan doen. Dat wil zeggen, activiteiten waarbij je even helemaal ondergedompeld wordt in wat je doet. Dit is voor iedereen anders, tekenen, tuinieren, lezen, wandelen, muziek maken zijn voorbeelden van zulke activiteiten. Sta jij jezelf toe je onder te dompelen?
Als je dit goed kan is de kans minder groot dat je stress ongezond wordt, maar als je hier moeite mee hebt is het misschien de moeite er eens op te letten en een stressdagboek bij te houden.
Wanneer je met mij gaat wandelen krijg je een stressdagboek, zodat je inzicht krijgt in jouw eigen stressmomenten.
Weet jij al welke activiteit je zou willen doen? En weet je ook al hoe je dat gaat implementeren?
De natuur bied legio mogelijkheden om antwoorden te vinden op deze vragen. Ik help je daar graag bij!
November 2021
Is stress hebben erg?
Wist je dat stress hebben helemaal niet erg is?
Wanneer je gespannen bent voor een gesprek, een examen of de eerste date met je vriendje is dat ook een vorm van stress.
Deze stress is heel gezond eigenlijk: het maakt dat je scherper waarneemt, je alerter bent en het zorgt ervoor dat je helderder denkt. Alhoewel je misschien in het geval van de eerste date zó zenuwachtig bent dat je juist het gevoel hebt dat je níet meer helder denkt.
Deze vorm van gezonde stress is normaal en helemaal niet erg. Het ebt weer weg wanneer de spannende gebeurtenis voorbij is en je stressniveau zal weer dalen tot het voor jou normale niveau.
De pieken worden gevolgd door dalen en dit zijn de momenten van herstel. Dit zijn momenten waarop je ontspanning en rust ervaart en die nodig zijn om weer op te laden tot de volgende stresspiek.
En die komt… het leven zit vol met stressmomenten. Maar als je de kunst verstaat om je kalmeringssysteem aan te zetten is er niet zoveel aan de hand. Wat je kalmeringssysteem is en hoe je dit aan kunt zetten lees je in een volgend artikel.
Ongezonde stress is wél erg.
En dat hebben meer dan een miljoen mensen in Nederland.
Ongezonde stress kenmerkt zich door een blijvend hoge piek in het stressniveau. Er zijn geen momenten van rust en herstel meer en het cortisolniveau blijft te hoog.
Het advies is vaak: pak je rust. Maar hoe doe je dat wanneer je jaag- en gevaarsysteem altijd aanstaan?
Het jaagsysteem is evolutionair gezien heel erg handig. Ons leven in het wild was gevaarlijk en als er gevaar dreigde was het handig wanneer je ‘iets’ deed. Dat ‘iets’ behoedde je voor een ongewisse dood of een levensgevaarlijke verwonding. Dit systeem zorgt dus voor zelfbescherming, vechten, vluchten of bevriezen. Dat laatste was op de steppe niet zo handig als er een beer achter je aanzat. Het vechten of vluchten was waarschijnlijk helpender.
Maar dit oeroude systeem is vandaag de dag vaak overontwikkeld. In onze steppe-tijd kwam dit systeem in actie bij werkelijk gevaar, doodsgevaar vaak en dan was het handig wanneer je jezelf in veiligheid kon brengen.
MOETEN-WILLEN-MOGEN
Moeten en willen horen bij het gevaar- en jaagsysteem. Dit staat tegenwoordig bij veel mensen continu ‘aan’.
Het is als het ware overprikkeld geraakt.
Wat merk je ervan als die systemen overprikkeld zijn?
Je hartslag en bloeddruk worden hoger, je ademhaling sneller en oppervlakkiger, je maag en darmen zijn wat gevoeliger (dit uit zich in bijvoorbeeld verstopping of juist diarree). Je hebt hoofdpijn en je lichaam voelt gespannen.
Vervelende klachten. Het lukt je niet goed om ze weg te krijgen en het lukt je niet goed meer om rust te nemen.
Wanneer MOETEN-WILLEN-MOGEN niet meer in balans zijn, kun je stress krijgen die overgaat in ongezonde stress.
Herken je dit bij jezelf?
Gun jezelf een wandelcoach. Ik kan je helpen het MOETEN-WILLEN-MOGEN weer in balans te krijgen.
September 2021
Herfst: loslaattijd…
Het laatste restje van de zomer is aangebroken. Het is allemaal nog lekker groen buiten en als ik wandel is er op het eerste oog nog niks te merken van de naderende herfst. Of toch wel?
Lijkt het al later licht in de ochtend? En in de avond eerder donker? Die dikke kruisspin zat er nog niet vorige week…
De ochtenden zijn gevuld met mistflarden en in het natuurgebied hangt de nevel over het water.
De herfst lijkt toch wel in aantocht. De herfst is het moment van loslaten. De bomen laten hun blaadjes vallen en hebben op deze manier deel aan de groei van de natuur.
Zouden bomen zich weleens afvragen waarom ze hun bladeren verliezen? Ze ogen kaal in de herfst en winter, maar voor het zover is kleurt hun blad nog prachtig geel of rood. Het lijkt wel of ze hiermee willen zeggen: ook al is het mooi en prachtig, ik moet dit loslaten om iets nieuws te kunnen toelaten en te kunnen groeien.
Zo is het met ons ook: als je iets nieuws wil toelaten is het soms nodig iets los te laten. Hoe mooi en prachtig het ook is wat je hebt, er kan iets mooiers voor terugkomen.
Bomen verliezen hun blad, omdat het in de natuur zo geregeld is, ze kunnen er niets tegen doen. Wij mensen kunnen tot in den treure dingen vasthouden. Ook als ons dat ziek maakt of ongelukkig.
De herfstperiode is een prima tijd voor een echte ‘loslaat-wandeling’.
Wanneer? september, oktober en november op afspraak
Voor wie? Voor iedereen die iets wil loslaten en 1 op 1 wil wandelen
Wat kost het? Deze ‘loslaat-wandeling’ duurt ongeveer 1,5 uur en kost € 75,-
Meer info? Mail naar: info@lvwandelcoach.nl of bel: 06 404 30 425
Juli 2021
Wist je dat je al na 10 minuten in de natuur effect merkt? Je brein komt al tot rust en je wordt creatiever. Dit komt door de structuren die in de natuur voorkomen.
In tegenstelling tot beton en steen, waar je brein juist onrustig van wordt.